Blog

Άρθρα, προτάσεις & πληροφορίες για το νησί

Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Lefkada Hotels Agios Nikitas Odyssey festival

Το “Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ” της Λευκάδας ξεκίνησε το 1962 ως “Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών στη Λευκάδα”, σαν εκδήλωση των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, οι οποίες ήδη διοργανώνονταν στην πόλη της Λευκάδας από το 1955. Συμμετείχαν τρεις χώρες η Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Αντώνης Τζεβελέκης, που από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Λευκαδίων Αθηνών, με τη βοήθεια της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών και με την αρωγή του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου “Ορφέας” και άλλων παραγόντων του νησιού, υλοποίησε το όνειρό του να γίνει η Λευκάδα Κέντρο Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού.

Στόχος, μέχρι και σήμερα, του Φεστιβάλ είναι η προώθηση της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου, μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής, αλλά και από τις παραδόσεις και τους λαϊκούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από τη γλώσσα της φαντασίας και της δημιουργικότητας, οι λαοί του κόσμου συναντώνται κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα ανταλλάσσοντας τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης, έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους. Μέσα από τις εκφάνσεις της έκφρασης δρομολογούνται νέες μορφές ουσιώδους επικοινωνίας και συνεργασίας, με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της διαφορετικότητας, πέρα από πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και άλλες καταβολές.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας είναι ο παλαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στους τομείς του χορού και της μουσικής, της παγκόσμιας παραδοσιακής κληρονομιάς, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση.

Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα συνήθως το δεύτερο δεκαπενθήμερο κάθε Αυγούστου (από Κυριακή σε Κυριακή), ξεκινώντας με την μεγάλη παρέλαση της ειρήνης και της φιλίας, την βραδινή τελετή έναρξης (1η Κυριακή) με την ολιγόλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων, τις σταδιακές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτάνει στο αποκορύφωμά του με την μεγαλειώδη τελετή λήξης, τις ανταλλαγές δώρων και τον τελικό χορό της ειρήνης από όλα μαζί τα συγκροτήματα την 2η Κυριακή.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες συγκροτήματα από όλο τον κόσμο καθώς και από τη χώρα μας και το νησί της Λευκάδας.

You might be interested in …