Blog

Άρθρα, προτάσεις & πληροφορίες για το νησί

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας στην Λευκάδα

history

Στην είσοδο του νησιού, δίπλα στην πλωτή γέφυρα, είναι χτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Το αρχικό “επιτείχισμα” (οχυρό), που έφτιαξε ο Ιωάννης Ορσίνι το 1300, έχοντας πάρει το νησί ως προίκα μετά το γάμο του με την κόρη του Νικηφόρου Α΄, και που είχε τη χρήση στρατιωτικού σταθμού, πήρε τη μορφή κάστρου από τον Κάρολο Α Τόκκο, ο οποίος το έκανε και μόνιμη κατοικία του.

Η ονομασία “Αγία Μαύρα” του κάστρου αλλά και της πόλης που αναπτύχθηκε μέσα και γύρω από αυτό και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού μέχρι τον 17ο αιώνα, πιθανόν προέρχεται από τους Ανδηγαυούς του Βαλτέρου Βριέννιου που κατάγονταν από την πόλη Sainte Maure της Γαλλίας, σε ανάμνηση της μακρινής πατρίδας τους.
Το κάστρο κατά τη διάρκεια των αιώνων υπέστη πολλές τροποποιήσεις και πήρε το σημερινό επταγωνικό του σχήμα από τους Τούρκους λίγο μετά το μισό του 16ου αιώνα.

Έχει εμβαδόν περίπου 25000 τμ και είναι επισκέψιμο από τη δυτική πύλη του. Στον εσωτερικό χώρο του διακρίνονται ερείπια κυρίως της εποχής της Ενετοκρατίας και στο βόρειο τμήμα του, ερείπια του ναού του Ι.Ν. Παντοκράτορα που χτίστηκε στη θέση τζαμιού από τον Μοροζίνι το 1684 κατά τη διάρκεια του Ενετοτουρικού Πολέμου.

Στο κάστρο υπήρχε μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Μαύρας που καταστράφηκε το 1810 καθώς οι Άγγλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν το νησί. Σήμερα στα νοτιοανατολικά του κάστρου υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Μαύρα και τον σύζυγό της Άγιο Τιμόθεο.

Ο επισκέπτης θα περιηγηθεί ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου που θα τον ταξιδεύσουν σε άλλες εποχές. Από τις επάλξεις του θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη θέα του διαύλου, της πόλης και των λιμνοθαλασσών, αλλά και της απέραντης αμμουδιάς στα ΒΑ του κάστρου (Διαβασίδια). Κάθε εποχή στο κάστρο έχει τη μαγεία του. Οι εναλλαγές των χρωμάτων μέσα και στη γύρω φύση σε συνδυασμό με τα γεμάτα ιστορία απομεινάρια του, αποκαλύπτουν ένα πρόσωπο της Λευκάδας που λίγοι γνωρίζουν.

Στην εποχή της Τουρκικής κυριαρχίας (γύρω στα μέσα του 16ου αιώνα) τοποθετείται επίσης και η κατασκευή του περίφημου για την εποχή του Υδραγωγείου. Το νερό της Μεγάλης Βρύσης, πηγής στα νότια λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Λευκάδας, μεταφέρονταν με σωλήνες στο κάστρο στηριζόμενες πάνω σε ένα μάλλον στενό δρόμο  με 360 τόξα που περνούσε μέσα από τη λιμνοθάλασσα. Απομεινάρια της κατασκευής διακρίνονται στο Ιβάρι, δυτικά του σημερινού δρόμου που ενώνει το κάστρο με την πόλη.

Είναι επισκέψιμο καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Ώρες λειτουργίας: 8:00-15:00.

Πηγή: www.golefkas.gr

You might be interested in …